M10 - RESIPI 3
(199797) (199826)
Kentang Kerang Berkeju bersama Ham
⭐⭐⭐⭐⭐ 567 Penilaian | 448 Ulasan | 114 Gambar
Sos berkrim dengan rasa keju ringan yang dibakar dengan ham dan kacang tanah. Resipi ini benar-benar mudah dan saya tidak pernah jumpa sesiapa yang tidak menyukainya. Ditambah dengan harga yang berpatutan.
Bahan-bahan
⬜ 4 cawan kentang yang dikupas dan dihiris
⬜ 2 cawan ham potong dadu
⬜ ½ bawang, cincang
⬜ 2 cawan susu
⬜ 1 cawan kacang beku
⬜ 3 sudu tepung serba guna
⬜ 2 sudu mentega
⬜ ½ garam teh
⬜ ½ sudu teh lada hitam tanah
⬜ ⅛ sudu teh serbuk bawang putih
⬜ ⅛ sudu teh serbuk bawang
⬜ 1 sudu teh pasli kering
⬜ ¼ paun keju Cheddar, potong dadu
⬜ 1 secubit paprika, atau secukup rasa
☑️ Langkah 1
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C).
☑️ Langkah 2
Lapiskan separuh kentang, separuh ham, dan separuh bawang dalam hidangan penaik 2-liter; ulangi lapisan.
☑️ Langkah 3
Panaskan susu, kacang polong, tepung, mentega, garam, lada hitam, serbuk bawang putih, dan serbuk bawang dalam periuk di atas api sederhana, kacau terus, hingga pekat, 7 hingga 10 minit.
☑️ Langkah 4
Kacau keju Cheddar ke dalam sos sehingga keju cair.
☑️ Langkah 5
Tuangkan sos ke atas campuran kentang dan ham; taburkan dengan paprika.
☑️ Langkah 6
Tutup roti dengan kertas aluminium.
☑️ Langkah 7
Bakar dalam ketuhar yang telah dipanaskan hingga kentang empuk, kira-kira 1 jam.
☑️ Langkah 8
Alihkan kertas aluminium dan terus bakar hingga kecoklatan, kira-kira 15 minit lagi.
Fakta pemakanan
Setiap hidangan:
337 kalori; protein 17.7g; karbohidrat 31.3g; lemak 15.9g; kolesterol 58.8mg; natrium 910mg.
RUJUKAN:
Allrecepis. (2020). Ceesy Scalloped Potatoes with Ham. Diaskes pada 27 Disemebr 2020 di https://www.allrecipes.com/recipe/221004/cheesy-scalloped-potatoes-with-ham/
No comments:
Post a Comment