M10 - RESIPI 1
(199797) (199826)
Biskut Ketulan Coklat Tiga Kali Ganda
⭐⭐⭐⭐⭐ 12
Penilaian | 8 Ulasan
| 2 Gambar
Besar atau kecil,
biskut coklat tiga ini rangup di luar dan kenyal di bahagian dalam. Menyejukkan
adunan selama 48 jam sebelum dibakar sangat sesuai, kerana ini membolehkan adunan membentuk rasanya sepenuhnya.
Bahan-bahan
⬜ ¾
cawan gula merah
⬜ ½ cawan mentega
tanpa garam, pada suhu bilik
⬜ ½ cawan gula putih
⬜ 1 garam sudu teh
⬜ 1 telur besar
⬜ 1 ekstrak vanila
sudu teh
⬜ 1 ½ cawan tepung
serba guna
⬜ ¾ soda penaik sudu
teh
⬜ 1 cawan coklat cip
susu
⬜ 1 (3 auns) bar
coklat gelap, potong
⬜ 3 sudu besar cip
coklat putih
Cara-cara
☑️ Langkah 1
Campurkan gula
merah, mentega, gula putih, dan garam dalam mangkuk besar; pukul dengan
pengadun elektrik sehingga campuran coklat pekat berkrim. Masukkan telur dan
vanila; pukul sehingga campuran menjadi ringan dan menjadi halus, 10 hingga 15
saat.
☑️ Langkah 2
Campurkan tepung dan
baking soda bersama dalam mangkuk yang berasingan. Masukkan perlahan-lahan ke
bahan basah hingga sebati, tetapi beberapa bekas tepung putih tetap ada. Lipat
coklat susu, coklat gelap, dan coklat putih menggunakan spatula, bukan
pengadun. Tutup doh dan sejukkan sekurang-kurangnya 30 minit atau sehingga 48
jam.
☑️ Langkah
3
Panaskan ketuhar hingga 350 darjah F (175 darjah C)
apabila siap dibakar.
☑️ Langkah 4
Bahagikan adunan sejuk menjadi 2 bahagian 1/4 auns
dan letakkan di atas kepingan biskut.
☑️ Langkah 5
Bakar di dalam
ketuhar yang telah dipanaskan hingga tepinya kelihatan coklat keemasan dan
rangup, 10 hingga 12 minit. Jangan terlampau masak; bahagian tengah biskut
tidak akan masak. Sejukkan sehingga biskut ditetapkan, kira-kira 30 minit.
Fakta Pemakanan
Setiap hidangan:
44 kalori; protein 3.8g; karbohidrat 48g; lemak
16.2g; kolesterol 41.5mg; natrium 310.2mg.
RUJUKAN
All Recipes (2020). Triple Chocolate Chunck Cookies. Dicapai pada 27 Disember 2020 di https://www.allrecipes.com/recipe/278882/triple-chocolate-chunk-cookies/
No comments:
Post a Comment